top of page

feat.

Mihaly Borbely 

Gabor Winand

Balazs Neumann Trio

Faith

2018

Neumann Balázs: Faith (Ebizone Records, 2018)

 

„És az ég felé nézett...”

 

Azt gondolom, a zene - bármilyen stílusról beszélünk - azt kell bemutassa, amit nem tudunk szavakba önteni. Ilyen például a hit, a tisztelet, az alázat, amelyeket lehet tanulni, fejleszteni magunkban, de alapvetően minden embernek éreznie kell ezen fogalmakat a szívében-lelkében, és muszáj „használnia” azokat.

Neumann Balázs most olyan lemezzel jelentkezett, melynek minden perce, pillanata a fent említett értékekről mesél nekünk a jazz nyelvén.

A kiváló zongorista Máthé László bőgős és Kaszás Péter dobos társaságában vonult stúdióba, hogy rögzítsék a „Faith”, azaz „Hit” című albumot. Két kivételes tudással megáldott vendégművész is közreműködik a korongon; három számban Borbély Mihály csodás alt- és szopránszaxofon, illetve tárogató játékát élvezhetjük („My Noir Blues”, „Indulj el egy úton”, „Gratitude”), az „Eternal”-ben pedig Winand Gábor utánozhatatlan hangja csendül fel, Szőke Szandra szövegét énekelve.

A CD-n kilenc dal hallható, nyolc Neumann kompozíció és egy gyönyörű magyar népdal, az „Indulj el egy úton” feldolgozása. Balázs minden szerzeményt dedikált egy-egy konkrét személynek, vagy olyan megfoghatatlan, spirituális „lényeknek”, mint a „Fény”, a „Belső béke” vagy maga a „Jazz”.

Katartikus élmény volt számomra az „Eternal”, melyet Édesanyjának ajánlott, akit sajnos immáron 20 éve elveszített. Hihetetlenül fájdalmas, ugyanakkor felszabadító érzés, amikor egy művész szembenézve nagy-nagy fájdalmával, „kiírja magából” azt és megosztja a Közönséggel!

De minden dal kapcsán elmondható, hogy felérnek egy lelki gyakorlattal, meditációval, imával! Neumann Balázs teljes mértékben megnyílt előttünk a „Faith” által. Elénk tárta örömét-bánatát, láthatjuk mosolyát, és gondterhelt arcát, megmutatja magát minden oldalról.

Külön kiemelném Balázs egyik „zenei szexepiljét”, csodálatos, szenzitív, de határozott, pregnáns billentését, mely által még inkább megfogott, magával ragadott zongorázása.

A „Faith” vallásos és ateista vagy még „keresgélő” embereknek egyaránt szól. Nem akar „hittéríteni”, egyszerűen az ég felé irányítja tekintetünket, hogy választhassunk, „csak” nagy kékséget látunk vagy annál sokkal többet...

Öröm volt füleimbe juttatni a Neumann Balázs Trió új albumának minden hangját, biztos vagyok benne, hogy Önök sem fognak csalódni! Hiszem!

 

Neumann Balázs Trió: Faith (Ebizone Records 2018)

1. For Them
2. My Noir Blues
3. Eternal
4. Hope
5. Inner Source
6. Altered Perceptions
7. Indulj el egy úton
8. Gratitude
9. Veled

 

Neumann Balázs – zongora
Máthé László – bőgő
Kaszás Péter – dob
Borbély Mihály – alt- és szopránszaxofon, tárogató (2, 7, 8)
Winand Gábor – ének (3)

Gáspár Károly

"Neumann Balázs triójától csupán 3 kompozíciót hallottam a hamarosan megjelenő lemezéről, de azok nagyon meggyőzőek voltak. Légiesen könnyed billentésű játéka a ritkán tapasztalható érzelmi intenzitással kombinálva igazán lenyűgöző.

A Neumann Balázs trio "Perceptions" című darabja egy gyöngyszem, csupa érzelemről szenvedélyről szól, és arról tanúskodik, hogy Balázs ura a hangszerének. A nagyszerű hangszerelés Máthé László nagyon szépen átgondolt bőgővezetéseivel, és Balázs puha, sosem túlerőltetett reflexióival válik kiemelkedővé.

Az "Awakening" egy erőteljes, mégis meditatív kompozíció, egy  nehezen meghatározó éllel, ahogyan finoman sürget, nagyon erotikus és erőteljes, ugyanakkor megnyugtató. Balázs az hangulatteremtés mestere, szeretnék még több darabot is hallani, mielőtt egy általános következtetést levonhatnék...

Az általam meghallgatott harmadik darab, a "With you" a maga klasszikus jazz formájával Balázs tehetségét a maga teljességében mutatja be. Az ugyancsak őáltala írt  kompozíció és a hangszerelés is egyszerűen kiváló. A cintányérokkal való zenei építkezés kibontakozása, Máthé László briliáns bőgőjátékával már valóban egy mesterművé válik. Szeretném mindhárom darabot élőben is hallani... a hangulat már meg van... a nagyszerűen felvett és rendezett új lemez kötelező... alig várom!" 

Brian Soundy UK and Europe Jazz Radio

Balazs Neumann Quartet

Emerging Frequencies

feat.

Kornel Fekete-Kovacs

Denes Makovics

Szablocs Olah

2006

Neumann Balázs quartet – Emerging frequencies

Neumann Balázs saját kvartettjének első önálló albuma, az  Emerging frequencies egy új, különleges színfolt a hazai jazzfelvételek között. Elsősorban Neumann Balázs kiváló  kompozícióira épülő, egységes, lírai hangulatú lemez, melyből a dinamikai kontraszt és lendületesség sem hiányzik. A középpontban a kvartett áll, ugyanakkor a helyenként akusztikus gitárral, illetve fúvós backgrounddal kiegészült formációkra írt darabok Balázs sokoldalú hangszerelői tevékenységét tükrözik.

 

A lemez első és utolsó darabja a Worshop 5  méltán lett a legjobb kompozíció a Magyar Jazz Szövetség 2006-ban megrendezett zeneszerzői versenyén, a bigband kategóriában. A darab kvartett verziója bizonyítja, hogy egy jó jazzkompozíció  minden formációban meg tud szólalni. Ehhez persze olyan profi muzsikusok is kellenek, mint a kvartett kiváló szólistája, Dennert Árpád, a Mohay András és Soós Márton alkotta fantasztikus ritmusszekció és nem utolsó sorban Neumann Balázs mint kiváló pianista is, akinek elsősorban remek harmóniaérzéke és érzékeny, kifinomult billentése érvényesül e felvételeken. Továbbá megkülönböztetett figyelmet érdemel Oláh Szabolcs közreműködése szerzőként és gitárosként egyaránt.

 

Remekül illeszkednek egymáshoz Soós Márton, Oláh Szabolcs és Neumann Balázs kompozíciói, és az egész anyag kitűnően építkezik. A kvartettel kezdődő, szeptettel, ill. oktettel folytatódó, emelkedő hangulatot két jól ismert  muzsikus, Fekete-Kovács Kornél és Makovics Dénes remek szólói fokozzák, majd a befejező bigband kompozícióval érkezik el a lemez igazi csúcspontja.

 Szívből kívánom Balázsnak és a zenekarnak, hogy még sok hasonló színvonalú produkcióval és sok új kompozícióval népszerűsítsék a magyar jazz-t!

 

Oláh Kálmán

bottom of page