top of page

Neumann Balázs quartet – Emerging frequencies

Neumann Balázs saját kvartettjének első önálló albuma, az  Emerging frequencies egy új, különleges színfolt a hazai jazzfelvételek között. Elsősorban Neumann Balázs kiváló  kompozícióira épülő, egységes, lírai hangulatú lemez, melyből a dinamikai kontraszt és lendületesség sem hiányzik. A középpontban a kvartett áll, ugyanakkor a helyenként akusztikus gitárral, illetve fúvós backgrounddal kiegészült formációkra írt darabok Balázs sokoldalú hangszerelői tevékenységét tükrözik.

 

A lemez első és utolsó darabja a Worshop 5  méltán lett a legjobb kompozíció a Magyar Jazz Szövetség 2006-ban megrendezett zeneszerzői versenyén, a bigband kategóriában. A darab kvartett verziója bizonyítja, hogy egy jó jazzkompozíció  minden formációban meg tud szólalni. Ehhez persze olyan profi muzsikusok is kellenek, mint a kvartett kiváló szólistája, Dennert Árpád, a Mohay András és Soós Márton alkotta fantasztikus ritmusszekció és nem utolsó sorban Neumann Balázs mint kiváló pianista is, akinek elsősorban remek harmóniaérzéke és érzékeny, kifinomult billentése érvényesül e felvételeken. Továbbá megkülönböztetett figyelmet érdemel Oláh Szabolcs közreműködése szerzőként és gitárosként egyaránt.

 

Remekül illeszkednek egymáshoz Soós Márton, Oláh Szabolcs és Neumann Balázs kompozíciói, és az egész anyag kitűnően építkezik. A kvartettel kezdődő, szeptettel, ill. oktettel folytatódó, emelkedő hangulatot két jól ismert  muzsikus, Fekete-Kovács Kornél és Makovics Dénes remek szólói fokozzák, majd a befejező bigband kompozícióval érkezik el a lemez igazi csúcspontja.

 Szívből kívánom Balázsnak és a zenekarnak, hogy még sok hasonló színvonalú produkcióval és sok új kompozícióval népszerűsítsék a magyar jazz-t!

 

Oláh Kálmán

bottom of page